Промяната на парагребането към 2000 м

Световната купа в Познан през следващата седмица ще бъде първият международен старт на дистанция от 2000 м за гребците с увреждания.

Промяната на трасето от 1000 на 2000 метра ги изравнява с останалите участници и облекчава поставянето им в състезателната програма. Удвояването на дистанцията означава по-дълго състезание, но как се отразява това на тренировките им?

Известният треньор Тор Нилсен от Норвегия смята, че промяната не е прекалено радикална:

Тренировъчната методика трябва да се промени, но не толкова много, колкото когато женската дистанция се промени от 1000 на 2000 м – казва той. – Причината за тази разлика е различното време за преодоляване на 1000 м от парагребците и жените. Женското 1000 м беше проява предимно на скоростно-силови качества. За 2000 м трябваше да се промени физиологичния профил на състезателките към по-голяма проява на издръжливост. Ако погледнем към времената от Параолимпийската регата в Рио, ще видим че всички, с изключение на смесените четворки с рулеви, преодоляват дистанцията за 4:30 – 5:30 минути, което е в зоната на проява на издръжливост. За да определим очакваните времена на 2000 м, просто трябва да удвоим тези и ще получим резултати в рамките на 8 – 12 минути. Парагребците от четворките ще се наложи да направят по-голяма промяна в техните тренировки, понеже при тях продължителността на състезателното натоварване беше около 3:30 мин, което също се доближава до скоростно – силовите. Те ще трябва да инвестират повече време в преобразуването на енергийните си системи, съобразно новите изисквания. Начинът, по който всеки състезател ще се „пренастрои“ към новата дистанция зависи предимно от индивидуалните му възможности.

Ще отнеме известно време и докато самите национални федерации настроят собствената си работа, съобразно тези промени.

Но за в бъдеще парагребането ще бъде поставено при същите условия като останалите, което трябва да отбележим като прогрес. – заключи Тор Нилсен.

Класификация и дисциплини

В Парагребането се направиха промени и в имената на категориите на увреждане и дисциплините, с което се цели да се уеднаквят с използваните от Международния Параолимпийски Комитет, а самата класификация на уврежданията остана непроменена.

Остават трите нива на увреждане, известни като „Класове“, но вече се обозначават с „PR“, означаващо „para-rowing“ и с номера 1, 2 и 3, както следва:

PR1 = бивша AS (използване на ръце и рамене, но без или със силно затруднено движение на тялото)

PR2 = бивша TA (използване на ръце и тяло, но без възможност да се включва слайда при гребане)

PR3 = бивша LTA (използване на ръце, тяло и крака, включително слайд, при гребане)

Означенията на новите класове се комбинират с вида лодка и пола за изписването на различните дисциплини. За международни състезания, администрирани от ФИСА, са признати следните пет дисциплини:
PR1 men’s single sculls (PR1 M1x) – бивша ASM1x
PR1 women’s single sculls (PR1 W1x) – бивша ASW1x
PR2 mixed double sculls (PR2 Mix2x) – бивша TAMix2x
PR3 mixed double sculls (PR3 Mix2x) – бивша LTAMix2x (само на Световно Първенство)
PR3 mixed coxed four (PR3 Mix4+) – бивша LTAMix4+

Източник: http://www.worldrowing.com/news/para-rowing-transformation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.