Състезанията от Световната купа продължават в Познан

 

Сериите от Световната купа за 2017 година водят към Познан, Полша, където ще се проведе вторият от общо три кръга. Почти 500 състезатели ще представят своите 39 различни държави. Някои от тях като Австралия, Китай и Нова Зеландия ще се появят на международната сцена за първи път през тази година. Състезанието ще започне на езерото Малта в петък, 16 юни и ще завърши в неделя – 18 юни 2017 година.

Австралия и Нова Зеландия ще представят своите обновени отбори след Олимпийските игри. Както е известно, най-големите звезди на тези отбори прекратиха състезателната си кариера след регатата в Рио, а други си взеха почивка. За Нова Зеландия, мястото на Олимпийския шампион на скиф Мехи Дрисдейл ще заеме Робърт Менсън. Той ще се срещне със сребърния медалист Дамир Мартин от Хърватска и бронзовия медалист от последното Европейско първенство Станислау Шербаченя от Беларус в спор за медалите.

В дисциплината скиф жени, англичанката Виктория Торнли ще се опита да спечели своя трети медал от голямо състезание през този сезон. Тя финишира втора на първия кръг в Белград и спечели Европейската титла в Рачице преди по-малко от две седмици. За медалите ще спорят още бронзовата медалистка от Рио Джунгджли Дуан от Китай и сребърната от Европейското – 45-годишната Екатерина Карстен от Беларус. Дуан е част от внушителната китайска делегация, която включва и две женски осморки! Те ще използват регатата като възможност за сверяване на часовниците си срещу елита в гребния спорт.

Златните и сребърните медалисти от Рио в леката двойка скул при мъжете ще продължат своето съперничество и в Познан. Джерами Азу и Пиер Хуин от Франция и братята О’Донован от Ирландия се срещнаха и на Европейското първенство, където класирането се запази същото, каквото беше и на Олимпийските игри. И двете лодки обаче ще срещнат сериозна съпротива за разпределянето на медалите от състезателите на Полша и Великобритания.

В същата дисциплина при жените, представителките от Полша доминират през сезона до момента. Но „домашното“ състезание може да им изиграе лоша шега – пристигащите Зои Мак Браид и Джеки Кидъл от Нова Зеландия и двата китайски екипажа ще вдигнат летвата и ще направят финала на дисциплината изключително непредвидим.

Познан също така ще бъде и първото международно състезание, на което дисциплините в Парагребането ще се провеждат на същата дистанция, като останалите – 2000 м. Това се случва след решението на Извънредния конгрес на ФИСА, проведен в Токио през февруари. Деветнадесет скифа при мъжете с увреждания ще застанат на старта до Параолимпийския шампион Роман Полянски от Украйна, който ще се опита да продължи с доминацията си в дисциплината.

Българският отбор ще бъде представен само от двойката скул Георги Божилов и Кристиан Василев, които ще спорят за медалите, заедно с още 13 лодки. В дисциплината отсъстват непобедимите през предишните две години братя Синкович от Хърватска и литовците, които са сребърни медалисти от Рио и златни от Белград, но претърпяха разочарование на европейското първенство, където останаха седми. За сметка на това, с по две лодки участват отборите на Германия и Холандия. Европейското си турне започват и представителите на Аржентина, Нова Зеландия и Австралия, Полша също се цели в медалите след успеха си в Рачице. След слабото си представяне на четворка скул, при двойките се завръща и бронзовия медалист в дисциплината в Рио и двукратен Олимпийски шампион на скиф Олаф Туфте от Норвегия, заедно със своя партньор Киетил Борх. Азиатският континент е представен от екзотичната лодка на Тайланд в състав Прем Нампратуенг и Нутапонг Сангпромшаре.

Състезанието започва в петък, 16.06 в 8:30 СЕТ (10:30 българско време) със сериите в Парагребането. Финалите ще започнат от 15:32 СЕТ (17:32 българско време) на 17.06 и от 10:35 СЕТ на 18.06. Те ще бъдат предавани пряко от няколко телевизии, както и по интернет на адрес: http://www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-cup-ii/

Източник: http://www.worldrowing.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.