Почина Николай Здравков – Бизона!

Резултат с изображение за николай здравков бизонаНа 29-ти май 2017 година, след прекаран инсулт, почина легендарният български треньор по гребане Николай Здравков – Бизона. 

Той е роден на 9 юли 1938 година в София. Занимавал се е с много различни спортове, а с гребането се среща за първи път като студент във ВИФ „Георги Димитров“. Среща, която оставя дълбоки следи, както в неговия живот, така и в историята на гребането. Като състезател започва през 1959 г, когато става републикански шампион на двойка без рулеви. През 1962 г става Майстор на спорта, след което и треньор в ЦСКА. Упоритата му и резултатна работа не остава незабелязана и през периода 1971 – 1990 година (без 1982) той е начело на Националния отбор. По това време българското гребане израства от странен спорт с епизодични успехи до трета световна сила, покоряваща световните и олимпийски върхове. 

Под негово ръководство, златни медали от Олимпийски игри са спечелили две български лодки, три достигат до среброто, а четири – до бронза. От световни първенства състезателите ни донасят 6 златни, 10 сребърни и 8 бронзови медала. Здравков е авторитетен ръководител, той е контактен, разчупва шаблоните в работата, има развито чувство за отговорност. Успява да формира от националните мъжки и женски състави сплотен и дисциплиниран колектив, който да има обща воля и стремеж за победа. Настойчиво и безапелационно налага новостите в гребането и високите натоварвания. Добрите му организационни похвати вливат в едно цяло силите и ресурсите на системата на българския гребен спорт и осигуряват пълното съдействие и помощ на другите обществени и държавни органи, които отговарят за развитието на спорта. Той си извоюва заслужено име на един от най-добрите треньори на страната. Все още се носят легенди за случки с негово участие, за непосилни тренировки и невиждани преди това успехи.

След промените през 90-те години, Николай Здравков се мести със семейството си в Испания, където продължава да работи като треньор, но предимно на клубно ниво.

БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ГРЕБАНЕ ИЗКАЗВА ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ МУ!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.