Пловдив събира елита на гребането и кану-каяка в рамките на 10 дни

Пловдив събира елита на гребането и кану-каяка в рамките на 10 дни
Комисия на Световната федерация по гребане FISA проучи условията и даде окончателно съгласие за провеждане на Световното първенство за младежи до 23 години в Пловдив през месец юли тази година. Техническият делегат на FISA Бернд Шумахер заяви, че най-големите притеснения са били свързани с това, че за 10 дни гребният канал в Пловдив трябва да приеме две големи състезания – от 14 до 16 юли е Европейското първенство по кану и каяк за мъже и жени и от 19 до 23 юли Световното първенство по гребане.

“Предварителната организация, създадена от домакините ни убеждава, че състезанията ще се проведат безпроблемно, което ще бъде и ценен опит в нашата съвместна работа с колегите ни от кану-каяка”, каза Шумахер.

„На среща с екипа на генералния секретар на Европейската централа по кану-каяк Бранко Ловрик, организационният комитет на световното първенство по гребане постигна съгласие за съгласувани действия при обозначаването и безпроблемното гребане в допирните точки на състезанията по двата вида спорт. Очакванията са най-много затруднени да бъдат гребните отбори от по-далечни страни като Нова Зеландия, САЩ, Австралия и Канада, които заради аклиматизацията пристигат по-рано на подготовка за световното първенство”, прогнозира председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов.

Разработен е план на трасето на гребния канал, така че да могат състезателите от двата вида спорт да тренират и да се състезават безпроблемно.

“Най-инфарктните дни” според Иван Попов ще бъдат 15 и 16 юли, когато са полуфиналите и финалите от състезанията по кану-каяк. В тези два дни ще пристигнат около 570 състезатели по гребане, които ще настояват бързо да опитат трасето. Решението е пристигащите в тези дни лодки да бъдат разместени на временен лагер на старта на гребния канал, а не на финала, както беше досега. До момента заявки са направени от над 800 състезатели и треньори от големите отбори. По традиция по-малките тимове заявяват участие в последния момент – края на месец май – заради бюджетни ограничения.

Пред представителите на FISA бе потвърдено, че Пловдив ще се кандидатира за домакинство на кръг от Световната купа по гребане през 2019 година, както и за най-голямото гребно състезание през 2020 година – световно първенство за юноши, за младежи и за мъже и жени неолимпийски дисциплини.

Интересът на града е с посрещането на 1500 състезатели от това най-голямо състезание да постигне приходи от услуги за над 10 милиона евро. За сравнение – предишният домакин Копенхаген е направил приход от 23 милиона евро. Условието обаче е да бъде изграден успореден гребен канал за тренировки, загряване преди състезания и разгряване след състезания на гребците. В момента проектът е атакуван в съда от екологични организации, като се очаква всеки момент съдебното решение на Върховния административен съд да бъде публикувано. След което има още едно дело, което община Пловдив и организационният комитет ще молят да бъде насрочено по-рано, защото сега то е планувано да започне чак през 2018 година.

“Без втори гребен канал Пловдив няма шанс в конкуренция с други градове като Линц и Познан, а и не сме забравили гаранциите, които градът даде за състезанията през 2018 година, когато трябваше да бъде изградено новото спортно съоръжение. Аз не съм член на комисията по кандидатурите, но опитът ми във FISA показва, че това може да създаде неприятности за организаторите. Моят опит като дългогодишен директор на гребния канал в Мюнхен показва, че новото съоръжение може да бъде печелившо за града и да се самоиздържа”, каза Бернд Шумахер.

Заместник кметът на Пловдив Георги Титюков каза, че общината продължава да инвестира в спортната зона край гребния канал. „През тази година е построен голям панорамен асансьор за европейското първенство по кану-каяк, който ще бъде ползван от състезателите със специфични потребности. Инвестираме в ремонти по финалния комплекс, хангарите, алеите край гребния канал”, заяви Титюков.

Източник: Sportal.bg  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.