Държавно първенство на гребен ергометър

В залата на НСА „Васил Левски“ беше проведен Държавният шампионат на гребен ергометър за 2018 година. Първенството беше проведено при рекордна посещаемост. Общо 218 състезатели от 16 гребни клуба се състезаваха в 18 различни категории за определяне на индивидуалните и отборни шампиони.

20 момичета и 35 момчета участваха в най-малката възрастова група, която се проведе на дистанция от 500 м. Победители станаха Дафина Хюсеинова от ЦСКА и Петър Иванов от „Хеброс“.

При младшата възраст най-впечатляващ резултат постигна Леонардо Савов от „Академик Сф“ с 3:10,2 мин на 1000 м., нареждайки се пред други двама от съотборниците си в клуба.

При старшата възраст над всички очаквано се представи Мадлен Маркова от „Електрон“, която спечели дистанцията от 2000 м с време 7:15,3 мин, побеждавайки с повече от 17 секунди втората Катрин Христова от „Черпоков“ При юношите се постигнаха няколко изключително силни времена, като най-доброто беше това на Виктор Петров от „Академик Сф“ – 6:14,1 мин.

Във възрастовата група под 23 години, медалистите от последното Европейско първенство Десислава Георгиева и Станимир Халаджов спечелиха убедително с времена 7:07,0 мин и 6:09,6 мин. И докато Деси спечели с повече от 20 секунди пред втората си съперничка, при мъжете се разрази сериозна битка за второто място. Партньорът на Станимир от двойката без рулеви Рангел Кацарски, загуби след оспорван финален спринт от Марио Симеонов, с когото се състезаваше в двойка скул преди да се ориентира към распашното гребане.

При жените нямаше сериозни битки, но фурор предизвика състезаващата се извън класирането състезателката по ветроходство Ина Илиева, която изпревари всичките си конкурентки в дисциплината.

Гвоздеят на програмата на първенството беше мъжкият финал, където един срещу друг се изправиха партньорите в двойката скул Георги Божилов от СКГ – НСА и Кристиан Василев от „Хеброс“. Компания в серията им правеше Европейският шампион за младежи Борис Йотов. Отдавна прехвърлилите 30 години Иван Минков, Богдан Кирчев и Васил Русев от „Черпоков“, както и Никола Караколев, който е и председател на „Левски“ и по-младия Лъчезар Стоев от СКГ – НСА, допълваха картината на предвещаващият сериозни емоции финал. След старта очаквано Георги и Кристиан поведоха своя собствена битка далеч пред всички останали, а Борис Йотов държеше стабилно третото място с 2 – 3 секундна преднина пред Васил Русев. Без да се притесняват от това, че са далеч от медалите, останалите проведоха страхотна мъжка битка и след няколко обрата се побраха в 3 секунди на финала. В битката за златото Георги Божилов поддържаше минимален аванс пред Кристиан Василев до последните 500 м, когато по време на финалния спринт двамата се оказаха един до друг. Георги все пак показа повече воля за победата и с изключително силни последни метри се наложи в борбата за златото с половин секунда с 5:57,1 мин, като продължи серията си без загуба на гребен ергометър в последните 13 издания на първенството.

За първи път в историята на Държавните първенства на ергометър бяха допуснати некартотекирани любители, които се състезаваха на 500 м. Най-добър от шестимата явили се участници се оказа Петър Пенев, който преодоля дистанцията с впечатляващия резултат от 1:22,0 мин.

От състезавалите се също на 500 м петима ветерани, най-подготвен се оказа Йордан Данчев, който постигна резултат от 1:27,0 мин, изпреварвайки с почти 3 секунди бившия „цесекар“ Веселин Пиротски.

В отборното класиране при жените най-много точки събраха състезателките на „Черпоков“, а при мъжете – отбора на „Хеброс“. По този начин и двете големи отборни отличия заминаха за Пловдив.

В официалния протокол от състезанието беше допусната грешка и купата за второ място при мъжете беше присъдена на „Академик Сф“, вместо на „Черпоков“, които бяха класирани трети. След направена проверка, ръководството на „Черпоков“ подаде сигнал и грешката беше отстранена.

Пълните коригирани резултати от първенството можете да изтеглите от тук:

Резултати официални Ергометър 2018

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.