ROWFIT – новият хит във фитнеса

Още от създаването си, гребните ергометри  са високо оценени като средство за физическа подготовка. Те натоварват повече от две трети от мускулите в човешкото тяло и по този начин предизвикват огромен разход на енергия. Въздушното съпротивление на турбината може да се регулира, за да отговаря на индивидуалните нужди на занимаващите се. С появяването на микропроцесорния модул за отчитане на резултатите, този вид тренажори предизвикват истинска революция в кардио-програмите на фитнес индустрията. Не закъснява и появата на специализираните програми с използването му, наред с популярните вече „Cross-Fit“, „Cangoo-Jump“, „Степ-аеробика, Тае-бо и много други.

В САЩ, Джон Кросби създава популярният фитнес-модел „IndoRow“, който използва едноименните тренажори с водно съпротивление. Той използва груповата работа за повишаване на мотивацията и създаването на една по-забавна тренировка.

 

 

Българката Ивелина Ботева е основател на „IROW Fitness Studio“, което се намира в Лос Анжелис и се занимава с обучение по гребане в лодка и на ергометър. Специализираните тренировки са основен момент в работата на бронзовата медалистка на скиф от световното първенство в Хазевинкел през 1997 г и Световна шампионка на гребен ергометър от C.R.A.S.H – B Sprint през 1998 г с време 6:37,9 мин.

  

За да продължи „Българската следа“ в изготвянето на тренировъчни програми на гребен ергометър за начинаещи и напреднали, на хоризонта се появява и „ROWFIT“. Създадена е от Емил Левянски – фитнес инструктор и бивш състезател по гребане. Той комбинира ползите от класическото натоварване на тренажора и малко нестандартното му приложение като фитнес уред. Тренировките са с продължителност около час и включват загрявка с разучаване на правилната техника на гребане за начинаещите. В основната част се изпълняват отсечки между 500 и 1000 м, редувани с работата за други мускулни групи. Разпускането е под формата на леко гребане и стречинг. Представените по-долу упражнения са свеж поглед върху тренировките на безспорно полезния, но толкова мразен ергометър.

Гребане с подхват – натоварва по различен начин мускулите на гърба и задната част на рамото.

 

 

 

 

Гребане за бицепс – използва съпротивлението на тренажора за натоварване на двуглавия мишничен мускул. Лактите са опрени в коленете за стабилност и правилно изпълнение на упражнението.

 

 

Гребане с наклони встрани – комбинира натоварването от тренажора с допълнително напрежение в косите коремни мускули, които са отговорни за стабилността на тялото. Много ефективно упражнение за намаляване на т. нар. „паласки“.

 

 

Гребане в задклон с изнасяне на ръкохватката нагоре – натоварва изометрично коремните мускули, които са по-слабо застъпени в гребането. В допълнение се комбинира с работа за предната част на рамото.

 

 

Лицеви опори върху слайда – заема се позиция, като едната ръка е върху седалката, а другата – върху релсата. След изправянето, слайда се премества по другата ръка и упражнението се повтаря. Идеята е да се използва слайда на тренажора както за улесняване на изпълнението при начинаещи и жени, така и за намаляване на твърдата опора и ангажиране на допълнителни мускулни групи.

Напади – отново се използва подвижната седалка, като единия крак се поставя върху нея и се премества назад, а другият се свива, поемайки по-голямата част от тежестта на тялото. Развива силата на четириглавия бедрен мускул, координацията и баланса.

 

Странични напади – идеята на упражнението е същата, като на предишното, но страничното отвеждане на единия крак разтяга вътрешната част на бедрата при движението навън и ги натоварва при изправянето. Тъй като това е проблемна зона за повечето жени, тази част на тренировката се радва на голяма популярност.

 

Наклони напред върху слайда – наподобява известното на всички колело, но вместо него се използва слайда на тренажора. Показана е „soft“ версията от колянна опора, но напредналите могат да изпълняват упражнението и от изправен стоеж. Натоварват се мускулите на раменете, гърба и задната част на бедрата.

Това са само част от упражненията, разработени от неуморният Емил Левянски. Самият той любезно позира за онагледяване на упражненията в новия си фитнес „Ma3x Gym“ на Цариградско шосе. В него е поставил и специално табло, на което отбелязва напредъка на групите си по „ROWFIT“.

2 thoughts on “ROWFIT – новият хит във фитнеса”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.