900 лв. отказали най-добрия ни гребец от спорта

Георги Божилов стана световен вицешампион по гребанеНиска заплата и липса на пенсионни и здравни осигуровки са принудили най-добрия ни гребец Георги Божилов да се откаже от спорта. Преди дни ръководството на федерацията обяви, че 29-годишният софиянец е слязъл от лодката за една година поради лични причини и заради това няма да участва на световното първенство в Пловдив през септември.

Пред „Меридиан Мач“ обаче Божилов отсече, че решението му е перманентно.

„На този етап не мисля, че има нещо, което може да ме върне в спорта. Причината за решението ми е финансова. Като национален състезател взимам 900 лева като нямам никакви осигуровки – нито здравни, нито пенсионни. За застраховка за злополука изобщо и дума не може да става. Федерацията поемаше разходите за лечения на контузии, но това не е достатъчно. Просто не си заслужава трудът, който полагам. Имам жена и дете все пак“, каза Божилов.

Миналата година първият българин, печелил кръг от Световната купа на скиф, имаше предложение да се състезава за турския Галатасарай, но и там нещата пропаднали.

„Причината бе, че за да се състезавам за този клуб, трябваше да имам турско гражданство, което така и не се уреди. Докато чаках да ми оправят документите, няколко месеца ми даваха заплата. Беше три пъти по-голяма от това, което получавах тук. И трябваше да участвам само на 3 републикански първенства. Обаче нещата не се получиха. Ако всичко с Галатасарай се беше уредило, със сигурност още щях да съм в спорта“, казва Георги.

В момента животът на Божилов, който на олимпийските игри в Рио стана 9-и на двойка скул с Кристиян Василев, е поел в коренно различна посока. Гребецът ни е приемчик в новия офис на автомобилната компания „Мото Пфое“ на „Ботевградско шосе“ в София.

„Финансово наистина е много по-добре, а и имам време за семейството си“, признава той.

За момента Божилов не мисли за спорта.

„От федерацията много искат да се върна, но не ми предлагат нищо в замяна. Постоянно ми обещават за по-добри времена, в които ще има спонсори… Но всичко остава само на думи“, завърши Георги Божилов.

Източник: https://www.sportal.bg/news.php?news=742002

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.