2018-та – годината на осморките

Гонките на осморките винаги са в центъра на всяка регата – те са основното събитие в сините коридори по време на цялата история на гребането.

През 2018 г. немските мъже бяха неудържими в преследването на златните медали. Жените от САЩ направиха изключително завръщане, отнасяйки титлата за най-бърза женска лодка обратно зад океана. Ето и ключовите моменти за годината при мъжките и женските осморки.

Осморка жени

Медалистките в дисциплината Осморка – жени на СП в Пловдив – 16.09.2018 г.

Най-голяма изненада: Съединените Щати – преди няколко години никой не би си помислил, че победата на женската осморка на САЩ може да се смята за изненада, тъй като отборът държеше една от най-дългите победни серии в историята. Но през 2017 г. те завършиха четвърти, което разтърси гребната общност. Но през 2018 те свършиха страхотна работа и въпреки, че завършиха трети в състезанията за Световната купа, те изненадаха всичките си конкуренти в Пловдив и грабнаха световната титла в дисциплината.

Най-добро представяне: Труден отговор – Нова Зеландия, Холандия и Канада. Тези три екипажа спечелиха по няколко медала през сезона. Въпреки вдъхновяващото начало на сезона, холандките и кивитата не успяха да задържат добрата си форма и останаха извън медалите на Световното. Канадките останаха втори в генералното класиране за трета поредна година на Световната купа, както и на Световното първенство.

Цитат на годината: „Знаехме, че това ще бъде страхотно бърза гонка и че условията ще бъдат тежки. Планът ни беше да се фокусираме върху синхрона ни и да всяка подкрепя момичето пред себе си. От първото загребване осъзнах, че можем да контролираме гонката и да я спечелим.“ – Трейси Асър, САЩ, златен медал на СП по гребане в Пловдив, България.

Трябва да се види: Финалът на осморката жени на СП в Пловдив:
https://www.eurovisionsports.tv/fisa/#AZWVS3YODH

Осморка мъже

Медалистите в дисциплината Осморка – мъже на СП в Пловдив – 16.09.2018 г.

Най-добро представяне: Германия. В това няма съмнения – германците са в друга лига. Те бяха фаворити за златните медали във всичките пет основни състезания за годината. Може би още по-впечатляващо е тяхното завръщане в състезанието по време на втория кръг за Световната купа в Линц. След като не успяха да се класират директно от сериите и трябваше да минат през репесаж, те достигнаха до финала и спечелиха златото.

Най-голяма изненада: Б-финалът на Световното първенство по гребане. В мъжките осморки трудно стават изненади. Очакваше се Германия да спечели и това се случи. Но може би най-изненадващо беше да се видят холандците и новозеландците в Б-финала. Ще бъде интересно да проследим как ще продължат представянето си тези отбори през новия сезон.

Цитат на годината: „Не очаквахме да спечелим. Знаехме, че всичко е възможно – от спечелване на златото, до прибиране у дома без медал. Австралия и Великобритания ни победиха и в сериите, и в репесажа. За нас беше ново да не сме фаворити в гонката, но използвахме силните страни на гребането си и всъщност започнахме финалния си спринт от 1000 метра“ – Максимилиан Планер, Германия, златен медал на СК2 в Линц, Австрия.

Трябва да се види: Финалът на осморка мъже на СК 3 в Люцерн, Швейцария –
 https://www.eurovisionsports.tv/fisa/#ABI1ZEF988

Източник: http://www.worldrowing.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.