Хамиш Бонд спира с гребането!

35-годишният Хамиш Бонд обяви че се оттегля от гребането!

На Олимпийските Игри в Токио той си осигури статутът на легенда в спорта, спечелвайки третия си златен медал с мъжката осморка на Нова Зеландия. Първите му два бяха от Игрите през 2012-та и 2016-та на двойка без рулеви с Ерик Мъри. Той е първият новозеландец, който печели златни медали на три поредни Олимпиади. Въпреки трудностите, пандемията и отлагането на Игрите с една година, с подкрепата на съпругата си, той успя да се справи и достигна до още един връх в своята кариера.

Хамиш Бонд празнува, след като спечели третото си олимпийско злато в Токио.

Снимка на Стив Макартър, www.photosport.nz

„Последните няколко години бяха предизвикателство за всички, не само за спортистите, и имаше моменти, в които сериозно обмислях да прекратя кариерата си“, казва Бонд.

„Трябваше ми все повече и повече физическа и психическа дисциплина, за да продължа и усещах как гладът ми за тренировки и състезания отслабва. Лизи (съпругата му) беше тази, която ме мотивира с думите: „Не, ти няма да сложиш край на нещата така“. И наистина имах нужда от това, за да продължа и да завърша спортната си кариера по правилния начин.”

Освен златните Олимпийски медали, феноменалните отличия на Бонд в гребането включват осем световни титли, постигането на две най-добри времена в света на двойка без и двойка с рулеви, серия от 69 поредни спечелени гонки на международни състезания и множество световни рекорди на гребен ергометър.

В списъка с отличията му е и полученият през 2013 г Новозеландски орден за заслуги към страната и Короната, както и почетният медал на Томас Келер през 2018-та година за изключителния му принос към гребането като състезател и спортна личност.

Бонд също има значителни успехи и по времето, прекарано в колоезденето. Той е коронован три пъти като национален шампион по колоездене на Нова Зеландия и печели бронзов медал в бягането по часовник на игрите на Британската общност през 2018 г.

„Беше специално“, казва Бонд пред Stuff, новинарският сайт на Нова Зеландия, за велосипедните си постижения. „Предполагам, че до известна степен помогна репутацията ми на гребец, която помогна да ми бъдат предоставени възможности да се развивам и състезавам. Когато за първи път започнах с колоездене след Рио, никога не съм си представял, че ще постигна всичко това, и то за толкова кратък период. Представях си, че това е нещо с което да се занимавам няколко месеца и евентуално да се опитам да участвам на Националното първенство.

 

Хамиш Бонд като колоездач

„И така, стъпка по стъпка, получих възможността да представя Нова Зеландия в различен спорт на Световните първенства и игрите на Британската общност и дори да изляза с медал. А това беше сърбеж, който исках да почеша. Не съжалявам ни най-малко, че използвах тази възможност, за да видя колко добър бих могъл да бъда. Не достигнах абсолютния таван на възможностите си, но получих добра представа къде се намира.”

След Токио 2020 Бонд продължава да размишлява върху развитието на спортната си кариера. След като обмисля възможностите си, решава да се оттегли от спорта и да окачи греблото си на стойката.

„Чувствам се странно да кажа, че се пенсионирам, но съм много щастлив да си тръгна, докато съм на върха на спорта“, казва Бонд. „Имах невероятния късмет да измина целия този път и кариерата ми далеч надхвърли всичко, за което някога съм се осмелявал да мечтая. Никога не съм очаквал да постигна такива резултати. Очевидните върхове за мен бяха спечелването на първия ми златен медал от олимпийски игри в Лондон, а след това и златото на осморка в Токио – това са феноменални спомени.”

 

NZL M8+ на подиума със златните олимпийски медали в Токио.

СНИМКА на Стив Макартър, www.photosport.nz

 

Източник: https://row-360.com/hamish-bond-retires-new-zealand-rowing/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.