Пето, девето и 14-то място за състезателите ни на ЕП в Рачице

Българският отбор успя да класира по една лодка на А, В и С финал на приключилото Европейско първенство на мъже и жени.

Двойката скул в състав Георги Божилов и Кристиан Василев зае петото място в крайното класиране с време 6:31,63 мин. Те стартираха силно и през първото 500 м се движеха на второ място. Силите им обаче на стигнаха, за да поддържат високата скорост на полската и швейцарската лодка и постепенно изостанаха до четвърто място. На финалния спринт бяха изпреварени и от представителите на Германия. Победители станаха италианците с 6:20,92 мин, а голяма изненада поднесе лодката на Литва. Сребърните медалисти от Олимпийските игри в Рио и победители от първия кръг на Световната купа от преди три седмици, отпаднаха от големия финал и останаха на седмо място в генералното класиране.

Неделчо Василев остана трети на малкия финал в дисциплината скиф лека категория при мъжете и общо девети в крайното класиране с време 7:05,84 мин. Състезателят, който от началото на годината се подготвя индивидуално, се движеше трети през цялото време, като спореше за второто място с австрийския скифьор. След преминаването на първата половина от дистанцията, Неделчо атакува силно и го изпревари, но за съжаление и двамата бяха задминати от опитния словашки състезател Лукаш Бабач.

Най-младият ни участник на това състезание – скифьорът Борис Йотов не можа да покаже истинските възможности и вчера отпадна от полуфиналите за финали А и В. Той завърши втори на финал С с време 7:35,59 мин. Бившия му партньор от двойката скул Александър Александров, който продължава да се състезава за Азърбейджан, завърши шести с време 7:09,14 мин, а Европейската титла пред родна публика завоюва Ондрей Синек със 6:48,13 мин.

Интересни моменти от първенството бяха сребърният медал на 45-годишната легенда на Беларус Екатерина Карстен, която продължава да се състезава, както и участието на Олаф Туфте в състава на норвежката четворка скул.

Приятно впечатление направиха отборите на Швейцария, Полша, Румъния и домакините от Чехия със стабилното си участие във финалите на отделните дисциплини. Отборът на Русия също се завръща в елита на световното гребане след поредицата от слаби представяния и допинг – скандали през последните години. В класирането по медали на първо място се нареди отборът на Италия с три златни, един сребърен и четири бронзови, следван от Румъния (3-1-0) и Чехия (2-0-1). Общо 19 държави, сред които за съжаление не попадна България, си тръгнаха с отличия от Европейското първенство в Чехия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.