През Атлантическия океан за 44 дни

Повечето хора дори не могат да си представят колко сериозно е прекосяването на океана с гребане. За 19-годишния Оливър Крейн това е реалност. Той току що прекоси Атлантическия океан.

Крейн е част от състезанието „Talisker Whisky Atlantic Challenge“, което стартира през декември 2017 г и смята, че това е перфектната възможност да изпита себе си през първата си година след завършването си на гимназия, където се е състезавал на четворка с рулеви.

Прекосяването на Атлантическия океан се превръща в много по-голямо изпитание, отколкото той очаква, но накрая влиза в книгата на рекордите като най-младия, преминал разстоянието самостоятелно. Той застава пред интервюиращите от World Rowing след своето епично 44-дневно, 5000-километрово пътешествие от Канарските острови до Антигуа.

„Исках да изпитам своите физически и психически граници по-далеч отколкото някой, някога е опитвал“ – казва Крейн за своята мотивация да участва в състезанието. „А също така исках да покажа на по-малкия ми брат, който е много по-способен от мен, че може да направи или да постигне всичко, което си постави за цел.“

Но преди официалния старт на състезанието през декември е нужна голяма предварителна подготовка. „Прекарах шест месеца, опитвайки се да натрупам колкото мога повече мускулна маса и всекидневно прекарвах часове наред на ергометъра. Също така преминах курс по оцеляване в морски условия, изучавах първа помощ и се запознах основно с устройството на лодката си, за да мога да поправя всичко, което се наложи.“

Преди всичко, той осъзнава, че физическото предизвикателство ще бъде само малка част от това, което го очаква. Нещо много по-опасно го очаква в огромните открити пространства на Атлантика – един особен вид самота, която малцина могат да си представят, а още по-малко биха избрали да изпитат.

„За да се подготвя за самотата, практикувах медитация и автогенна тренировка. Но за да бъда честен, нищо не беше в състояние да ме подготви за съкрушаващата самота по време на гребането. Да останеш позитивен през цялото време, докато се бориш едновременно със самотата и физическите неуспехи като обръщането на лодката беше непрестанна битка. Бях близо до смъртта по време на едно от обръщанията, а трябваше да се хвана за греблата веднага след като се качих обратно. Това беше истинско предизвикателство. Не можех да оставя страха – който беше напълно основателен – да ме контролира.“

За всичко, което Атлантика може да хвърли върху него, Крейн има отговор и месец и половина след своето първо загребване, лодката му се плъзга до пристана на остров Антигуа на Карибите. Когато земята се появява на хоризонта, той вече знае, че е успял да го направи.

„Изпитах огромно облекчение. Най-после бях в състояние да си почина малко. Но в същото време беше и малко тъжно, осъзнавайки, че пътешествието ми е свършило.“

Въпреки че това пътешествие приключва, друго стои на пътя на младия авантюрист. Той е приет да следва в университета в Принстън през следващата година. Въпреки уникалният си опит, попитан как вижда бъдещето си в гребането, Крейн остава скромен. Той се надява да успее да намери място в отбора лека категория на Принстън за следващата година.

Състезанието „Talisker Whisky Atlantic Challenge“ през 2017 година ще бъде запомнено с редица рекорди, освен с този на Оливър Крейн за най-млад състезател с успешно самостоятелно преминаване. Друг рекорд за най-млад екипаж беше поставен от женската четворка – 23-годишните Тина Лианг Минтиан, Клорис Чен Юли и Сара Менг Яй, както и 22-годишната Амбър Ли Сяобинг. Състезаващят се като отбор “Kung Fu Cha Cha”, китайски екипаж също така размаза и досегашния рекорд за най-бърз женски екипаж със своето преминаване за 34 дни.

Английският отбор “The Four Oarsmen”– George Biggar, Peter Robinson, Stuart Watts, Richard Taylor финишира най-бързо от всички, поставяйки нов рекорд от 29 дни – с повече от 17 часа по-бързо от досегашния. Mark Slats от Холандия също постави Световен рекорд за най-бързо самостоятелно преминаване, завършвайки за 30 дни.

Повече информация и пълните резултати от състезанието можете да намерите на:  https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/

Източник: http://www.worldrowing.com/news/rowing-alone-for-days

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.